Type draagsystemen

Er zijn veel mogelijkheden om je kindje te dragen. Je kunt leren knopen met verschillende type draagdoeken of kiezen voor een voorgevormde ergonomische drager, welke je met gespen vast kunt klikken. Welke vorm van dragen ook bij je past, het is van groot belang dat je je kindje ergonomisch en veilig draagt. Weet je nog niet welk type bij je past? Tijdens een pasconsult kun je bij mij alle verschillende type doeken en dragers passen en bekijken. Heb je je keuze gemaakt en wil je leren knopen? Dat kan tijdens een draagconsult. Lees hieronder alvast verder over verschillende draagsystemen.

Geweven draagdoek

Een geweven draagdoek is, wanneer op de juiste manier geknoopt, de meest ergonomische van alle soorten dragers voor zowel jou als je kindje. Door de ideale gewichtsverdeling over je schouders, rug en heupen voelt dit heel comfortabel. De draagdoek vormt zich naar de contouren van jezelf en je kindje en zakt niet uit (mits goed geknoopt). Je kunt je kindje vanaf de geboorte tot ver in de peutertijd in een geweven draagdoek dragen (tot ca. 20 kilo). De doek kan op verschillende manieren worden geknoopt waardoor je je kindje op je buik, rug of heup kunt dragen. Welke knooptechniek je kunt gebruiken hangt af van de lengte van de doek. Maat 6 is de meest gebruikte maat, waarmee je alle knooptechnieken kunt maken. Maar let op! De maat die je nodig hebt, hangt ook samen met je eigen postuur. Laat je dus adviseren. De geweven draagdoek is duurzaam en slijtvast, hij zal niet uitzakken naar verloop van tijd en altijd de juiste steun bieden. De geweven draagdoeken zijn er in verschillende kleuren, materialen en patronen.

Het knopen van een geweven draagdoek moet je even onder de knie krijgen, maar met een consult van mij gaat dat je zeker lukken en zul je er lang plezier van hebben!

Lees ook gerust even mijn blog over of de geweven draagdoek mogelijk bij je past.

Rekbare draagdoek

Een rekbare draagdoek wordt veel gebruikt om pasgeboren kindjes in te dragen. De doek is zacht, comfortabel en sterk. Met de rekbare draagdoek kun je in principe één knooptechniek gebruiken op je buik; een drie-laagse knooptechniek. Er zijn meerdere knooptechnieken mogelijk, maar daarvoor moet je je laten adviseren door een ervaren consulent, omdat niet alle rekbare doeken geschikt zijn met andere knooptechnieken.

Je knoopt de stretchdoek al om je heen voordat je je kindje erin doet, waardoor je niet hoeft te spannen met je kindje in de draagdoek. Daarna spreid je de stof op de juiste manier om je kindje heen. De rekbare doek vormt zich ook naar de contouren van je eigen lichaam en dat van je kindje. Het verschilt per merk en per soort hoe lang je met die draagdoek kunt doen. Je draagt met een rekbare draagdoek zeker tot 9 à 10 kilo. Ookal lijkt het ‘makkelijk’ om te knopen met dit type doek, een consult is nog steeds aan te raden om volledig vertrouwd en veilig te dragen. De rekbare doek is niet voor alle pasgeboren kindjes de juiste keuze, dus vraag advies.

Ringsling

Een ringsling is een asymmetrische draagdoek welke over één schouder gedragen wordt. Hij is ongeveer 2 meter lang. Je hoeft hem niet te knopen omdat hij sluit doordat je de stof door 2 ringen haalt. Met een ringsling draag je op je heup of op je buik. Het schouderstuk kan gevuld of ongevuld zijn. De asymmetrische drager is niet zo geschikt voor lange wandelingen, maar meer voor even een snelle boodschap doen of in en om het huis. Het goed omdoen en aanspannen van de ringsling vereist ook oefening.

Ook hierbij is het belangrijk dat je de regels van het ergonomisch dragen hanteert om veilig en comfortabel te kunnen dragen. Je kunt de ringsling gebruiken vanaf geboorte tot ver in de peutertijd. Heb je zelf lichamelijke klachten, zoals bekkeninstabiliteit of snel last van je schouders of rug? Dan is de ringsling vaak niet de beste keuze voor je.

Mei Tai

De Mei Tai is een drager met een voorgevormd rugpand met een heupband die je op je rug vastknoopt en twee schouderbanden er aan, welke je kruist op je rug, aanspant en vastknoopt door een platte knoop te leggen onder de billen. Het klinkt wat ingewikkeld, maar in de praktijk is het een redelijk eenvoudige manier van knopen en je hebt hem snel om en af. Je kunt je kindje er comfortabel op je buik of op je rug in dragen doordat het gewicht evenredig wordt verdeeld over je schouders, rug en heupen. Sommige Mei Tais hebben een verstelbaar zitgedeelte voor je kindje. Dit is handig omdat je de Mei Tai dan een langere periode kunt gebruiken en passend kunt maken voor je kindje.

Er zijn Mei Tais met dunne banden en met schouderbanden die wijder uitlopen, waardoor je extra ondersteuning ervaart op je lijf en kunt geven aan je kindje. Of een mei tai de Mei Tai geschikt is vanaf de geboorte, hangt af van de maat en of hij verstelbaar is. De pasvorm verschilt per soort en maat. Van te voren passen is dus aan te raden. Er zijn zowel baby- als peutermaten verkrijgbaar.

Ergonomische dragers

Een ergonomische drager wordt ook wel draagzak, Full Buckle, of Soft Structured Carrier (SSC) genoemd. Deze drager is voorgevormd en hoef je dus niet te knopen. Een ergonomische drager een prima keuze voor het ergonomisch dragen van je kindje, mits je jezelf ervan verzekert dat je echt een goede ergonomische drager hebt. Helaas zijn er nog steeds draagzakken te koop, van gerenommeerde merken, die aangeven ergonomisch te zijn, maar dit niet zijn. Verdiep je er dus goed in of je kindje de juiste ergonomische houding heeft in een drager.

Ook voor zwaardere peuters kan een ergonomische drager fijn zijn. De overeenkomst tussen alle ergonomische dragers is dat ze een heupband, een rugpaneel en 2 schouderbanden hebben. Door kleine verschillen dragen ze toch allemaal anders en daarom is het belangrijk uit te zoeken wat bij jou past. De een werkt bijvoorbeeld met een kliksysteem, de ander met klittenband. De een heeft ongevulde schouderbanden, de ander gevulde. En zo zijn er nog veel meer verschillen te noemen. Ik kan je helpen bij het maken van een keuze die bij jou past. Ergonomische dragers zijn vaak minder geschikt voor kindjes onder de 3 maanden, omdat ze er dan nog niet goed in passen. Er zijn echter steeds meer ergonomische dragers die speciaal vanaf geboorte te gebruiken zijn. Als je van baby tot kleuter wilt dragen, heb je verschillende maten dragers nodig. Het is slimme marketing van sommige merken om aan te geven dat je een bepaalde drager van geboorte tot kleuterleeftijd kunt gebruiken, want in de praktijk is dit vaak niet het geval. Laat je dus ook weer goed adviseren.

Er zijn ook ‘half buckle’ dragers, een combinatie van een voorgevormde drager met een klikgesp op de heup en banden die je knoopt, zoals bij de Mei Tai.

Veilig dragen

Het is belangrijk om je kindje veilig en comfortabel te dragen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de veiligheidsinstructies!