Special needs

Ik ben gespecialiseerd in het leren dragen van kindjes met ‘special needs’. Heb je een prematuur of dysmatuur geboren kindje gekregen en wil je hem of haar graag dicht bij je dragen? Dat kan! Ik help je graag bij het geven van passend advies in jullie situatie. Ik raad je altijd aan om een draagconsult te boeken wanneer je een kindje wilt dragen met speciale behoeften, omdat er bijzondere aandachtspunten zijn en het belangrijk is voor de veiligheid en ergonomie van je kindje om de juiste adviezen en begeleiding te krijgen. Wanneer nodig en gewenst, zal ik overleggen met betrokken zorgverleners en artsen.

Heeft je kindje een hoge of juist lage spierspanning, bijvoorbeeld als gevolg van een syndroom? Heeft je kindje een spreidbroekje of klompvoetjes met gips of een brace? Ook dan kan ik je adviseren en kun je gewoon dragen! Neem gerust contact met me op als je vragen hebt. Ook als je kindje op een andere manier speciale aandacht nodig heeft en je je afvraagt of dragen mogelijk is, kun je contact opnemen. Er is heel veel mogelijk.

‘Een prematuur geboren kindje dragen, kan dat?’

Dragen van prematuur geboren kindjes


Buidelen en dragen van prematuur geboren kindjes
In je buik heeft een kindje het lekker warm, voelt hij zich geborgen en ervaart het goed zijn lichaamsgrenzen. Mama is altijd hoorbaar en voelbaar aanwezig (het kloppen van haar hart, stemgeluid, ritmische bewegingen). Prikkels komen gedempt bij je kindje binnen. Het is voor een kindje een grote overgang van deze veilige plek naar een veel grotere wereld buiten de baarmoeder. Voor een prematuur geboren kindje is deze overgang nog groter, omdat je kindje eigenlijk nog een verdere ontwikkeling in je buik nodig had. Voor je pasgeboren kindje is het altijd een natuurlijke behoefte om nabijheid en warmte te ervaren. Op je borst, in jouw armen is de fijnste plek voor je kindje om te zijn. Wanneer je kindje te vroeg geboren wordt of met een te laag geboortegewicht, heeft het deze plek extra hard nodig.

Voordelen van buidelen en dragen
• Je komt tegemoet aan de natuurlijke behoefte van huid op huid contact van je kindje en bevordert daarmee de hechting.
• Op je borst ervaart je kindje nabijheid en veiligheid waardoor je kindje minder stress ervaart en minder huilt.
• De temperatuur van je kindje wordt gereguleerd door het huid op huid contact met de ouder. Hierdoor hoeft je kindje veel minder energie te gebruiken om op temperatuur te blijven en kan alle energie richting de groei.
• De ademhaling en hartslag van je kindje worden regelmatiger als het huid op huid contact krijgt.
• Buidelen en dragen draagt bij aan een hechte band tussen ouder en kind. Je raakt goed ingespeeld op de signalen die je kindje je geeft.
• Buidelen en dragen stimuleert de productie van moedermelk en drinken aan de borst.
• Veel huid op huid contact bevordert de fysieke groei van je kindje.
• Buidelen en dragen zorgt voor een goede groei en ontwikkeling van de hersenen.
• Veel buidelen zorgt vaak voor een kortere couveuse tijd en opnameduur in het ziekenhuis.
• Veel huid op huid contact met je kindje kan bijdragen aan het emotioneel verwerken van de vroeggeboorte.
• Door te buidelen komt er oxytocine vrij (knuffelhormoon) wat een gunstige invloed heeft op je stemming en wordt zelfs in onderzoek in verband gebracht met het verminderen of voorkomen van postnatale depressie.

Om het buidelen minder belastend te maken voor je schouders en armen kun je een speciale ‘buideltop’ gebruiken. Deze zijn bij mij verkrijgbaar. Ik adviseer je graag.

Een prematuur geboren kindje dragen, kan dat?
Als je je prematuur geboren kindje wilt gaan dragen in een draagdoek dan is dat zeker mogelijk. Wel is het verstandig om dit vooraf met de behandelend kinderarts en/of (kinder)fysiotherapeut te bespreken, met name als je kindje nog in het ziekenhuis ligt. Daarnaast adviseer ik een draagconsult van een ervaren draagconsulent met specifieke kennis over het dragen van prematuur geboren kindjes, omdat het erg belangrijk is dat je je kindje veilig en met de juiste adviezen kunt gaan dragen. Bij een prematuur geboren kindje zijn er extra aandachtspunten om de veiligheid te waarborgen en ook het juiste draagmateriaal is erg belangrijk. Naast dat ik gecertificeerd draagconsulent ben bij die Trageschule, heb ik een speciale opleiding gevolgd voor het dragen van kindjes met ‘special needs’, zoals bij kindjes die prematuur geboren zijn. Wanneer nodig en gewenst zal ik contact leggen met betrokken zorgverleners en artsen. Een draagconsult met je kindje kan bij jou thuis plaatsvinden, maar ook al als je kindje nog in het ziekenhuis ligt. Ik zal dan altijd in overleg met jullie en de behandelaars bespreken wat de mogelijkheden zijn. Tijdens een consult leer ik je stap voor stap om je kindje veilig en ergonomisch te dragen. We oefenen altijd eerst met een pop. Ook wanneer je kindje mogelijk nog medische ondersteuning nodig heeft zoals bijvoorbeeld een sonde, zuurstof en/of nog aan de monitor ligt, is het mogelijk om je kindje te gaan dragen. Meer weten? Je mag altijd vrijblijvend contact opnemen voor overleg.

Heb jij ook een vraag over dragen in een speciale situatie?

Bekijk de diensten en consulten die ik bied en neem ook gerust contact met mij op. Ik geef je graag advies op maat.