Mijn persoonlijke ervaring met dragen

Na de geboorte heeft mijn dochter uren lang bij mij op de borst gelegen. Wij waren ervan overtuigd dat dat de beste plek voor haar was na zo’n grote overgang van veilig en warm in mijn buik naar de grote wereld. Ik kan jullie vertellen dat onze dochter het daar volledig mee eens was. Slapen in een bedje was aan haar niet besteed. Ze was onrustig, huilde veel en alleen liggen in een bedje maakte haar volledig overstuur. Onze dochter kwam alleen tot rust bij mij of haar papa op de borst of arm. Uren van heen en weer lopen, zachtjes wiegen en slaapjes van haar uitzitten met haar op onze arm, werd zwaar. Maar het geven van nabijheid en veiligheid vonden we erg belangrijk. Al snel zijn we begonnen met dragen en wat was dat een uitkomst! In de veiligheid bij mama of papa in de draagdoek kon ze slapen en vond ze troost op de moeilijke en pijnlijke momenten, waarin haar lijfje moest groeien in een nieuwe wereld.

Ook ons gaf het troost, om haar de nabijheid te kunnen geven waar zij zo om vroeg, haar lijfje te voelen ontspannen en in een diepe slaap te voelen zakken als ze bij ons in de draagdoek zat. Of haar in ieder geval dichtbij ons te kunnen dragen als ze erg verdrietig was. En wat was het ook fijn om haar hoofdje op ‘kusjeshoogte’ te hebben en veel te kunnen knuffelen met dat warme lijfje tegen ons aan. Ondertussen groeide onze dochter als kool op mijn borstvoeding en onze liefde. Ze ontwikkelde zich goed. Ze kwam steeds beter in haar velletje te zitten. Dagelijks droegen mijn man en ik haar vele uren. Ook toen onze dochter ouder werd.

Door het vele dragen ben ik overtuigd geraakt van de vele voordelen ervan. Naast dat ik in de praktijk zag hoe goed het ons allen deed, ben ik me ook gaan verdiepen in alle theorie van het dragen en het Natuurlijk Ouderschap (attachment parenting). Alles viel op zijn plek. Het tegemoet komen aan de huidhonger van ons kindje, het geven van de veiligheid en nabijheid, het snel kunnen inspelen op de signalen van ons kindje etc. Onze dochter huilde minder in de doek en sliep er ook het beste in. Ook herkennen we de positieve effecten van het dragen in haar groei, ontwikkeling en gedrag. Dragen is voor mij een groot onderdeel geworden van het sensitieve ouderschap. Omdat het voor ons best een zoektocht is geweest in deze nieuwe wereld, geef ik ook graag mijn kennis door aan nieuwe ouders over het Natuurlijk Ouderschap, want ik had gewild dat ik al deze kennis had gehad bij de geboorte van ons kindje. Gelukkig heb ik intuïtief de stappen gezet in het Natuurlijk Ouderschap, maar het was makkelijker geweest met steun van de theorie en platforms zoals KIIND magazine om me gesteund te voelen.

Het dragen brengt ons dagelijks nog heel veel. Ik geniet van onze gesprekken onderweg over alles wat we tegen komen en wat haar bezig houdt, terwijl ze uitrust op mijn rug. Ik voel hoeveel goeds die positieve aandacht en het lichaamscontact haar doet. Wanneer ze ziek is, of ze verdriet heeft, is bij mama of papa in de ergonomische drager nog steeds het fijnste plekje waar ze troost vindt. En op reis is het voor haar nog steeds het warmste en veiligste plekje om onderweg in slaap te vallen, of het nou in een vliegtuig onderweg naar IJsland is of wandelend in de bergen in Zwitserland.

En ja, het was ook heerlijk praktisch om mijn handen vrij te hebben voor van alles, terwijl ik ook mijn dochter lekker tegen me aan droeg. Het maakt alles net even wat makkelijker! Ik had niet zonder gekund!